Sissejuhatus
Toiduohutuses võib üks väike viga kaasa tuua suured tagajärjed. Siin on 7 kõige levinumat viga, mida Eesti toiduettevõtted teevad - ja kuidas neid vältida.
1. Vale temperatuurirežiim
Probleem: Toitu hoitakse "ohtlikus tsoonis" (5-60°C) liiga kaua.
Lahendus:
- Külmutus alla 5°C
- Kuumana üle 60°C
- Jälgige temperatuure regulaarselt
- Jahtudage toitu kiiresti
2. Ristisaaste
Probleem: Toores liha puutub kokku valmistoitudega.
Lahendus:
- Eraldi lõikelauad toorele ja valmis toidule
- Värvilised märgistused
- Õige käte pesemine
- Eraldi hoiustamine
3. Puuduv dokumentatsioon
Probleem: Temperatuuriloge ei peetud või need kadusid.
Lahendus:
- Digitaalsed logid
- Päevased kontrollid
- Arhiveerimine
- Lihtne ja järjepidev süsteem
4. Personali koolitus
Probleem: Töötajad ei tea toiduohutusnõudeid.
Lahendus:
- Regulaarne koolitus
- Selged juhised
- Visuaalsed meeldetuletused
- Vastutusliku isiku määramine
5. Puhastusgraafiku puudumine
Probleem: Puhastus tehakse "vastavalt vajadusele".
Lahendus:
- Kirjalik puhastusgraafik
- Vastutajate määramine
- Kontroll ja märkimine
- Õiged vahendid ja meetodid
6. Allergeenide kontrolli puudumine
Probleem: Allergeenid pole märgistatud või kontrollitud.
Lahendus:
- Täpsed retseptid
- Selge märgistus
- Tarnijate info kontroll
- Personali koolitus
7. Tarnijate dokumentide puudumine
Probleem: Puuduvad tarnijate toiduohutuse tõendid.
Lahendus:
- Nõudke kõigilt tarnijatelt dokumente
- Kontrollige regulaarselt
- Hoidke korras arhiiv
- Vahetage tarnijat, kui dokumentatsiooni pole
Kokkuvõte
Need vead on lihtsalt välditavad õige planeerimise ja tähelepanuga. Hea enesekontrolliplaan aitab teil kõiki neid aspekte süstemaatiliselt hallata.
Vajate abi? OTOH aitab teil luua töötava süsteemi, mis ennetab neid vigu enne, kui need probleemiks saavad.