← Tagasi

Koduköögi Toiduettevõte: Mida Peate Teadma

Koduköögi toiduettevõte Eestis

Koduköögi põhine toiduettevõte on suurepärane viis alustada oma toidu äri ilma suure esialgse investeeringuta. Kuid on oluline teada kõiki nõudeid.

Mis on lubatud?

Koduköögi baasil saab toota:

  • Küpsetised ja kondiitritooted
  • Moosid ja marmelaadid
  • Kuivatatud toidud
  • Teatud tüüpi konservid

Mis EI OLE lubatud?

  • Lihatooted
  • Kalatooted
  • Piimtooted
  • Värsked salatid
  • Valmistoit, mis vajab jahutamist

Nõuded koduköögi ettevõttele

Ruumid

  • Eraldi köök äritegevuseks
  • Pesemisvõimalused
  • Õige ventilatsioon
  • Hoiustamisala
  • Prügi ladustamine

Dokumentatsioon

  • Enesekontrolliplaan (lihtsustatud)
  • Retseptid
  • Tarnijate andmed
  • Müügilogid

Registreerimine

  1. Registreerige oma tegevus PTA-s
  2. Saage toidu käitlemise tunnistus
  3. Koostage enesekontrolliplaan
  4. Märgiststage oma tooted õigesti

Märgistus

Iga toode peab sisaldama:

  • Toote nimetus
  • Koostisosade loetelu (kahanvas järjekorras)
  • Allergeenid (paksus kirjas)
  • Netomass
  • Säilitus tingimused
  • Parim enne kuupäev
  • Tootja nimi ja aadress

Levinumad vead

  1. Vale dokumentatsioon - Liiga keeruline või puudulik
  2. Allergeenide märgistamata jätmine - Võib olla ohtlik ja ebaseaduslik
  3. Ruumide segamine - Ära kasuta sama kööki perekonna toiduks
  4. Puuduv koolitus - Isegi koduköögi puhul on vaja teada ohutus norme

Müügikanalid

Kus saate müüa:

  • Otse tarbijale (kodust, turust)
  • E-pood
  • Kohalikud turuplatsid
  • Väikekauplused (lepingu alusel)

Maksud ja raamatupidamine

  • Tulu tuleb deklareerida
  • Võimalus FIE või OÜ
  • Käibemaks (kui käive üle piirmäära)
  • Hoidke kõiki kuludokumente

OTOH aitab

Pakume:

  • Koduköögi enesekontrolliplaani
  • Nõustamist registreerimisel
  • Märgistuse kontroll
  • Koolitust

Alustame koos teie toiduettevõtte teekonda!

Koduköögi Toiduettevõte: Mida Peate Teadma | OTOH